Αρχική | Προφίλ | Επικοινωνία
pastaboukis.gr
 
 
 
 
Δήμος Ωρωπού
 
Πολιτεία
 
Πολιτισμός
 
Γεύσεις
 
Ταξίδια
 
Τρόπος Ζωής
 
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Αρχική » Πολιτεία » Περιφέρεια Αττικής
04-04-2018 00:35
Αντιπεριφέρεια Αν. Αττικής: Τοποθετήσεις του Αντιπεριφερειάρχη στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής!

Παρεμβάσεις τόσο στην ειδική θεματική συνεδρία της Παρασκευής 30/3 για την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση όσο και στις δύο πρωινές θεματικές συνεδρίες του Σαββάτου 31/3 έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, στο πλαίσιο του 12ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής που πραγματοποιείται στο Λαύριο από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Αττικής.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στη συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄βαθμού ο κ. Φιλίππου παίρνοντας τον λόγο, ενημέρωσε τον Υπουργό Εσωτερικών και τους παραβρισκόμενους για το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τους 13 δήμους της Ανατολικής Αττικής, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικά έργα υποδομών ύψους 300.000.000€ που χρηματοδοτούνται από πόρους της Περιφέρειας, από το ΕΣΠΑ και από κρατικά κονδύλια. Σε ποσοστό 50% τα έργα αυτά είναι έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών της Ανατολικής Αττικής, ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές. Κάλεσε δε το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά κυρίως τους δήμους της χωρικής του αρμοδιότητας να υλοποιήσουν το παραπάνω πρόγραμμα από κοινού με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς η Αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄βαθμού είναι εκείνη στην οποία πέφτει το κύριο βάρος για την κατασκευή των εγκρεκριμένων έργων που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής και τη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Κυρίως όμως ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών μια και οι τοπικές κοινωνίες περιμένουν πάρα πολλά από αυτά που η ίδια η ζωή επιτάσσει σε όλους τους τομείς της τοπικής ανάπτυξης.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Στην τοποθέτησή του στην πρωινή θεματική συνεδρία του Σαββάτου για την «Ενέργεια, την Περιβαλλοντική Πολιτική και τη Χωροταξία», αφού επανέλαβε τη σημασία της διεξαγωγής του συνεδρίου και ειδικά του συγκεκριμένου θεματικού τραπεζιού λόγω της ιδιόρρυθμης ταυτότητας της περιοχής της Ανατολικής Αττικής, στάθηκε σε δύο κύρια θέματα:

Στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τα σχέδια πόλεως και την ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών και να προχωρήσει η περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, η οικονομία της οποίας για πολλά χρόνια στηριζόταν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην αγοραπωλησία γης και την οικοδομική δραστηριότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση κρίνεται ιδιαίτερα θετική η πρωτοβουλία για την ανάρτηση του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών.

Όσον αφορά στα μείζονα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων, ο Αντιπεριφερειάρχης αφού επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει δρομολογήσει τη λύση στο θέμα της αποχέτευσης για όλες σχεδόν τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, τόσο σε επίπεδο μελετών όσο και σε επίπεδο κατασκευής έργων, με μοναδική εκκρεμότητα το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Σαρωνικού, πρότεινε τη διοργάνωση οργανωμένης ημερίδας στην Ανατολική Αττική με μοναδικά θέματα συζήτησης τη διαχείριση απορριμμάτων και την αποχέτευση.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίστοιχα στην παράλληλη πρωινή θεματική συνεδρία για την «Επιχειρηματικότητα, τις Επενδύσεις και την Αναπτυξιακή Πολιτική», ο κ. Φιλίππου μίλησε για την ανάγκη καταγραφής και ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης αλλά και της αναζήτησης εναλλακτικών προτάσεων και πόρων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Επιπλέον, μίλησε για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάδειξη της ελκυστικότητας της Ανατολικής Αττικής μέσω της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, αλλά και για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων των νέων επιχειρήσεων, τον επανακαθορισμό των χρήσεων γης των περιοχών ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ και τη αξιοποίηση των υφιστάμενων βιομηχανικών κτιρίων που παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Τέλος, αφού αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά σε όλα τα επενδυτικά προγράμματα που προκύπτουν από την τεράστια γραφειοκρατία, έθιξε το θέμα των προστίμων και του ωραρίου των επιχειρήσεων ως παραγόντων που λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα τους.

« Επιστροφή
pastaboukis.gr
Newsleter